miércoles, 11 de diciembre de 2019

                                               

                                                        12 MESOS 12 HISTÒRIES

Bloggers! Avui us vinc a explicar fets històrics que van passar a cada mes de l'any.

GENER
L' 1 de gener de 2002 van aparéixer les monedes i els bitllets en euros.

FEBRER
El 5 de febrer de 1782 tropes espanyoles amb ajuda de 400 aliats françesos van recuperar la illa de Menorca.

MARÇ
El 2 de març de 1972 es va llençar a l'espai la Pioneer 10.


ABRIL
El 4 d'abril de 1975 Bill Gates i Paul Allen funden la empresa Microsoft.



MAIG
El 10 de maig de 1994 Nelson Mandela és proclamat president de Sudàfrica.

JUNY
El 4 de juny de 1783 el germans Montgolfier van realitzar el primer viatge en globus aerostàtic.


JULIOL
El 6 de juliol de 1864 és funda la Creu Roja Espanyola.

AGOST
El 23 d'agost de 1966 el satèl.lit Lunar Orbiter fa la primera fotografía de la Terra vista desde la Lluna.

SETEMBRE 
El 11 de setembre de 2001 succeeixen els atentats de le Torres Gemelas en Nova York.


OCTUBRE 
El 12 d'octubre de 1492 Cristóbal Colom descubreix Amèrica.


NOVEMBRE
El 9 de novembre de 1989 es destrueix el Mur de Berlín.


DECEMBRE
El 3 de decembre de 1967 és fa el primer transplant de cor.

lunes, 25 de noviembre de 2019



                DIADA CONTRA LA ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


Bon dia Bloggers! Ahir 25 de Novembre va ser la Diada Contra la Eliminació de la Violència de Gènere.
I a l'institut es va fer un dia especial, tots vam anar vestits de negre sencers i quan vam entrar a l'institut ens van donar un llaçet violeta per posar-nos lo. Després els de segon de batxillerat van llegir un manifest  i els de segon de la ESO van cantar la cançó de Rozalén que es diu "La puerta violeta".
L'institut estaba decorat amb molts papers contra la volència de gènere.




Aqui us deixo l'enllaç de un video que han fet els de segon de batxillerat
https://youtu.be/Eey1aJ0QdAs
i tambè us deixo l'enllaç de la cançó que van cantar els de segon de ESO.
https://youtu.be/ixpT7iT5VgE


jueves, 21 de noviembre de 2019

                                 

                                                DIA INTERNACIONAL DEL NEN



Hola Bloggers! Ahir va ser el Dia Internacional dels drets del nen.

 El dia del nen es celebra un dia o un altre depenent del país.
La assamblea general de la ONU va recomendar en 1945 destinar un dia a fomentar la fraternitat entre els nens i nenes del món, i promoure el seu benestar amb activitats socials i culturals.
L'objectiu del Dia Internacional del Nen és recordar als ciutadans que els nens són el colectiu més vulnerable, i, per tant, els que més sufren pels problemes del món.
El 20 de novembre es una ocasió especial per a que tot el món coneixí els drets dels nens i recordar la importancia de treballar per conseguir el benestar de tots els nens i nenes del món.
Els drets del nen són drets que posseixen els nens, nenes i adolescents per la simple raó de néixer.
Són imprescindibles per a una bona infància, per tant són obligatoris.
Els drets són els següents:

jueves, 14 de noviembre de 2019

                                             

                                                  LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Bloggers!Avui fa un any de l'11 de Novembre de 2018 una data molt important per la història recent perquè fa 100 anys que es celebra el Warover.
Les principals causes de la Gran Guerra va ser la rivalitat entre els imperis per estendre i consolidar els seus dominis colonials extraeuropeus i per les posicions nacionalistes, d’una banda, d’alguns pobles europeus que volien alliberar-se dels vells imperis, i de l’altra, de les potències europees per la defensa dels seus interessos a Europa i a les seves colònies.
Dels 32 països participants, els principals països involucrats van ser, d'una banda, els anomenats «aliats»: França, l'Imperi Britànic, Sèrbia, l'Imperi Rus, els Estats Units i Itàlia, i de l'altra les «potències centrals»: l'Imperi Alemany, l'Imperi Austrohongarès, l'Imperi Turc i Bulgària.
Finalitzà amb la signtura de l'armistici l'11 de novembre de 1918, que establia la derrota de les potències centrals, provocada més per un desgast que impossibilitava la continuació de l'esforç militar que no pas per cap derrota militar.
La Primera Guerra Mundial va tenir conseqüències molt importants en tots els àmbits. Les conseqüències polítiques són l'esclat de la Revolució Russa, que va portar el comunisme a Rússia,canvi de sistema polític a Alemanya i redistribució important de les fronteres.

jueves, 7 de noviembre de 2019






Bloggers el 9 de novembre es celebra el Dia Mundial de l'Inventor.
I avui us vinc a parlar de cinc objectes que utilitzem diariament.







 PAPER D'ESCRIURE
El paper més antic conegut utilitzat per contenir un missatge es va descobrir a la Xina i ha estat datat l'any 8 aC.Es tracta d'una peça d'uns 10 cm², el paper va ser fet a partir de fibres de lli i és un fragment d'una carta amb una vintena de caràcters xinesos antics que han estat identificats. Va ser trobat l'any 2006 a Dunhuang, a la província de Gansu (nord-oest de la República Popular de la Xina).Abans de l'aparició del paper els escrits s'havien de conservar sobre pergamins, sobre papirs o sobre superfícies com escorça, fulles de plantes, etc. Els papirs dels egipcis eren fabricats fa més de 5.000 anys amb làmines de papir.

                                               
                                                           RENTADENTS

El primer rentadents va ser creat el 1498 per un emperador xinès que va posar cordes de porc en un mànec gruixut. Els mercaders que visitaven la Xina van introduir el raspall entre els europeus però no van ser gaire comuns a Occident fins al segle XVII, ja que en aquells temps els europeus preferien raspalls de dents més tous confeccionats amb pèls de cavall. També era comú de rentar-se les dents després d'haver menjat amb una ploma d'ocell o utilitzar escuradents de bronze o argent. Hi va haver, però, un mètode més antic de raspallar-se els queixals amb un tros de tela que s'utilitzava a Europa d'ençà del temps dels romans. De totes maneres, els raspallets no es van popularitzar en el món occidental fins al segle XIX.
    

 PLAT

 Els xinesos van descobrir el procés de fer porcellana al voltant del 600 EC. El plat individual sembla néixer el 1530: al maridatge de Francesc amb Leonor d'Àustria es van presentar els models similars als actuals, fets d'argent. No fou fins al 1708, quan un terrisser alemany a Meissen va descobrir el procés xinès, que l'art terrisser europeu va entrar en acció. Molts dels millors tallers de ceràmica més conegudes del món van ser fundades durant aquest període - Royal Saxon en el 1710, Wedgwood en el 1759, Royal Copenhagen en el 1775, i Spode, fundat en el 1776 a Anglaterra.


                                                           FRIGORÍFIC

L'ésser humà sempre ha cercat recursos per a conservar els aliments i ben aviat va descobrir que el fred n'era un bon conservador. La invenció del frigorífic fou una revolució en els sistemes de conservació. És el lloc habitual on es deixa el menjar fresc com la carn i les begudes per a poder-los guardar-los a una temperatura que els conservi més temps en estar consumible. També serveix com a pas intermediari per a descongelar el que hi hagi emmagatzemat al congelador.
Els primers frigorífics domèstics no funcionaven amb electricitat, s'hi havia de col·locar una barra de gel que es venia en establiments especialitzats i quan es fonia se n'havia de posar una altra i treure'n l'aigua.
L'inventor del frigorífic va ser Charles Tellier l'any 1876 i aquell mateix any es va poder transportar carn de Sud-amèrica a Europa.
                                                         
 SECADOR DE CABELL
El 1888, el perruquer francés Alexandre-Ferdinand Godefroy el que es pot considerar com l'antecessor de l'eixugacabells al seu saló de bellesa a Saint Louis (Missouri). Era un èquip voluminós connectat amb una estufa a gas que conduïa aire calent per convecció –sense ventilador– en un llarg tub.
Al sèctor relativament jove dels electrodomèstics els cercadors es trobaven davant el repte de combinar un ventilador motoritzat amb una font de calor tot i minvar el risc d'electrocució per al seu ús en un context humit o de crema dels cabells. Vers 1900, la companyia alemanya AEG va llançar un aixecador elèctric. Fet de metal amb mànega de fusta, era voluminós i pesat, i a més en sortia aire a 90°C. L'armenià Gabriel Kazanjian va depositar una patent per un eixugador protàtil el 1911. Als anys 20 del segle XX surten els altres patents per a ginys amb ventilació, primer com un accessori que s'havia de posar a la sortida de l'aspiradora. A França, l'enginyer Léon Thouillet, fundador de la companyia Calor (avui Groupe SEB) va llançar un aixecador el 1926. L'anomenava «dutxa d'aire fred i calent».









                                                                        

                                                                              




lunes, 21 de octubre de 2019



                                             CASTANYADA-VS-HALLOWEEN




La castanyada és una festa popular de Catalunya que es celebra el dia de Tots Sants.
Es disfressen de castanyers i castanyeres.La castanyera es una avia que fa castanyes i les ven.A la castanyada es mengen castanyes.








Halloween es celebra a Canada, Estats Units,Irlanda i al Regne Unit.I altres llocs a adaptat aquesta festivitat com Espanya.
La gent es disfressa de coses que donen por. I van per les cases disfressats per demanar caramels,diuen Truc o Trat llavors la gent de les cases li donen caramels.


A mi m'agrada més Halloween perquè per a mi es més divertit anar amb el teus amics i disfressar-nos per anar per les cases a demanar caramels.



jueves, 3 de octubre de 2019

Hola bloggers!
Aquesta setmana us explicare que m'agrada fer quan tic temps lliure.

Quan tinc temps lliure m'agrada anar a casa de la meva àvia amb el
meu germà i cuinar amb ella,normalment fem postres o per brenar
(galetes,magdalenes...).
M'agrada molt anar-hi perquè m'ho passo molt bé i hem diverteixo 
molt.
Tambè m'agrada molt viatjar perquè coneixó món i coses diferents que mai he vist.Només he viatjat a França peró aquest viatje a sigut inolvidable.M'agradaria viatjar més.


jueves, 26 de septiembre de 2019

BON CAP DE SETMANA bloggers!

Aquest cap de setmana no faré res especial perquè és el que faig normalment cada cap de setmana.El dissabte anirè a veure al meu germà jugar a fútbol amb la meva mare,per la tarda surtire amb els amics a donar una volta i per la nit anirè amb la meva familia i uns amics dels meus pares a sopar.El diumenge estarè a casa tranquil.la amb la familia veient pel.licules.
Molt bon cap de setmana bloggers!